З чого починати вакцинацію?

Опубліковано: 31.05.2023

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Перелік щеплень, які варто мати чи повторити усім, такий:

Дифтерія та правець. Раз на десять років, згідно з державним календарем, ви можете отримати вакцину в закладах, які працюють з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). 

Кір, паротит та краснуха є актуальними передовсім для дітей та підлітків. Але якщо є залишкові дози вакцини, а ви не певні, що щеплені у дитинстві двічі, краще зробити укол.

Вакцинація від гепатиту А та В є обов’язковою. Перший передається через забруднену воду та продукти, інший — через кров та біологічні рідини, і обидва шляхи є характерними для воєнного часу. Щеплення від цих інфекцій існують і окремі, і комбіновані, а схеми можуть бути скорочені на випадок екстреної вакцинації.

Якщо ви не хворіли та не щеплені від вітряної віспи, необхідно почати курс з двох доз саме зараз, адже це вкрай заразний вірус, який у дорослих часто має тяжкий перебіг.

Менінгококова інфекція набуває більшого поширення під час складних часів. На жаль, в Україні зареєстрована вакцина лише від половини розповсюджених штамів, але принаймні від них варто захиститися. Якщо ж ви живете тимчасово закордоном, важливо зробити щеплення й від іншої половини.

Пневмокок — це бактерія, що найчастіше викликає ускладнення різних ГРВІ та ковіду, зокрема пневмонію, отити, бронхіти. Щеплення від нього хоч і коштовне, але доступне в Україні та варте того, щоб його зробити.

Навіть зараз треба пам’ятати про вчасну ревакцинацію від коронавірусу. Якщо від другої дози пройшло півроку або більше, саме час зробити бустерне щеплення.

Вакцинація від інфекцій є тою дією, яку ви можете зробити для убезпечення життя. Жодні вороги чи заклопотаність не мають завадити вам піклуватися про себе. Здорові люди наближатимуть перемогу набагато ефективніше, тому зверніться за щепленнями вже зараз. І пам’ятайте — одночасно ви можете захиститися одразу від кількох хвороб!

Автор/ка:

Дарина Дмитрієвська

Ключові слова

#планування

Більше за темою:

Спалах холери: що треба знати вже сьогодні

Ні, ви нічого такого не з’їли або що варто знати про ротавірусну інфекцію

Черевний тиф — хвороба минулого чи реальна небезпека? Головне про підступну інфекцію

Автор/ка: Дарина Дмитрієвська

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: