Судоми та удушшя: як захистити себе від смертельних інфекцій просто зробивши щеплення?

Опубліковано: 14.06.2022

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Під час війни та природних катаклізмів завжди зростає небезпека поширення інфекцій, адже велика кількість людей втрачають звичні умови життя, перебувають разом в антисанітарних умовах та закритих приміщеннях (наприклад, бомбосховищі), мають високі ризики травмування та забруднення ран. І в цей час критично необхідною справою стає щеплення від дифтерії та правцю.

Регулярна ревакцинація від цих хвороб у дорослому віці необхідна щодесять років. За останню декаду Україна зіштовхувалася, на жаль, зі спалахами та випадками обох згаданих інфекцій — а отже, саме час згадати, що це за хвороби та як від них захиститися.

Дифтерія

Дифтерію викликає коринебактерія, що передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Кашель, чхання, близький контакт при розмові, тривале перебування в одному приміщенні та користування спільними предметами побуту є шляхами поширення збудника. 

Серед симптомів дифтерії:

підвищення температури;

слабкість та симптоми виснаження;

біль у горлі;

особливі для цієї хвороби нашарування на мигдаликах, які з перебігом процесу поширюються на піднебіння, а також можуть утворювати плівки у верхніх дихальних шляхах.

Основною небезпекою дифтерії є саме нашарування на мигдаликах, адже вони можуть відшаровуватися та перекривати просвіт гортані та трахеї, призводячи до удушення та смерті. 

Правець

Інфікування правцем відбувається через потрапляння збудника у відкриту рану або поріз.

Тотальний і дуже сильний спазм усіх м’язів, спричинений правцевим токсином, вкрай важко вилікувати — тому у тих, хто заразився, прогноз зазвичай несприятливий. Розвиток симптомів триває від кількох днів до 2-3 тижнів, а далі захворювання прогресує дуже швидко. 

Захиститися від обох хвороб вкрай просто та безкоштовно — вакцина входить до державного календаря, а отже, наявна в медичних закладах первинки та доступна безкоштовно. Не відкладайте на потім піклування про себе та зверніться до сімейної амбулаторії за місцем перебування.

І пам’ятайте: попередження інфекцій — найкраща стратегія їхнього подолання.

Ревакцинація:

раз на 10 років;

безкоштовна;

в амбулаторіях сімейної медицини;

за місцем перебування.

Автор/ка:

Дарина Дмитрієвська

Більше за темою:

Хвороба спекотних країн та брудної води — що важливо знати про гепатит Е

Автор/ка: Наталія Бушковська

Що важливо знати про менінгококову інфекцію типу В

Автор/ка: Наталія Бушковська

Екзотична жовтяниця, яка може коштувати життя: головне про жовту лихоманку та захист від неї

Автор/ка: Дарина Дмитрієвська

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: